Skip to Content

Monthly Archives: April 2021

Црква Ружица

Иако посвећена Рођењу Пресвете Богородице, од освећења 1867. године, позната је под називом Ружица.

Црква Светог духа у Обреновцу

Црква Светог Духа у Обреновцу утврђена је за културно добро 1975. године.

Скулптура „Сима Игуманов са сирочићима“ поново краси Игуманову палату на Теразијама

Завод за заштиту споменика културе је 2004. године урадио пројекат рестаурације фасада којим је предвиђено враћања скулптуре „Сима Игуманов са сирочићима“ на Игуманову палату на Теразијама.

Завод на Данима Београда

Овом приликом се захваљујемо свим Београђанима и гостима Београда који су упркос променљивом и прохладном априлу, са нама упознавали тајне Теразија, Београдске задруге, Београдских хотела и кафана, жртвеника са Горњег града, Јелисавете Начић, Мештровића, Храма Светог Саве и Земунске тврђаве.

Mesto predaje ključeva 1867. godine

Dok obeležavamo Dane Beograda 2021. važno je da se prisetimo zbog čega su datumi 16 i 19. april značajni za našu prestonicu. Dana 16. aprila 878. godine se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda.

Промоција зборника „Свет средњовековних утврђења, градова и манастира“

У свечаној сали Скупштине града Београда, 15.04.2021. године, у оквиру обележавања Дана Београда 2021, одржана је промоција зборника радова „Свет средњовековних утврђења, градова и манастира“, својеврсни омаж археологу др Марку Поповићу.

Честитамо почетак месеца Рамазана

Дани Београда 2021.

У Скупштини града Београда одржана је конференција за медије на којој је најављен богати програм Дана Београда 2021. који ће бити обележени од 16-19. априла у нашем граду.

Смиљанићева улица културно добро

Завод за заштиту споменика културе града Београда је урадио предлог одлуке, а на седници Владе Републике Србије одржаној 8.4.2021. године, Смиљанићева улица у Београду је утврђена за просторно културно-историјску целину.

Сава центар је утврђен за културно добро

На прелог Завода за заштиту споменика културе града Београда, Влада Републике Србије је на седници одржаној 8.4.2021. године, утврдила Сава центар за културно добро