Iako već tradicionalno Zavod učestvuje na Danima Beograda, uvek nas iznova obraduje broj zainteresovanih gradjana koji prate sa pažnjom sve naše programe. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim Beogradjanima i gostima Beograda koji su uprkos promenljivom i prohladnom aprilu, sa nama upoznavali tajne Terazija, Beogradske zadruge, Beogradskih hotela i kafana, žrtvenika sa Gornjeg grada, Jelisavete Načić, Meštrovića, Hrama Svetog Save i Zemunske tvrdjave.

Značajan segment delatnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda čini popularizacija i prezentacija kulturnog nasledja. Upravo je obeležavanje Dani Beograda od 16-19. aprila dobra prilika da kroz stručna vodjenja kroz istoriju i spomenike kulture, kao i radionice za najmladje, odlična prilika da svi zajedno uživamo u onome što je najvrednije u našem gradu.

Stručni saradnici Zavoda arhitekta Aleksandra Šević, istoričar umetnosti Hajna Tucić, arheolog Nela Mićović sa Veselinkom Ninković, arheologom Narodnog muzeja u Beogradu, istoričar umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara, arhitekta Rade Mrlješ, istoričar umetnosti Ljubica Radovanović i istoričar umetnosti Teodora Merdanović vodili su tematske šetnje u nekoliko termina, jer je za sve ove šetnje bilo veoma veliko interesovanje.

Naše najmladje su animirale etnolog Ana Sibinović i dokumentarista Sladjana Milojević pričajući o kulturnim dobrima, crtajući sa njima i igrajući kviz „Beograd znam da čuvam“.

Veliko je zadovoljstvo Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kada na ovakvim manifestacijama, u neposrednom kontaktu sa gradjanima imamo priliku da podelimo svoje znanje, odgovorimo na pitanja, ali i objasnimo šta je tačno uloga konzervatora i na koji način se staramo o Beogradu.