Na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a po odluci Skupštine grada Beograda i Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda, u sredu 11. novembra 2020. godine otkrivena je skulptura „Slepi guslar“ Paskija Paška Vučetića, jedini sačuvani deo spomeničke kompozicije Spomenika Karadjordju koji je bio na Kalemegdanu u periodu od 1913. do 1916. godine. Postavljanje skulpture je deo aktivnosti na završnom uredjenju prostora u okolini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, u zelenoj površini sa jugozapadne strane istog.

124568957_3485586404818149_4627046295682791695_n 2 3
Skulpturu su svečano otkrili zamenik gradonačelika grada Beograda Goran Vesić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, u prisustvu sekretara za kulturu, predstavnika Skupštine grada, direktora Javnog preduzeća Beogradska tvrdjava, direktora Muzeja grada Beograda i predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
Ideja o vraćanju skulpture Slepi guslar, pre više od dvadeset godina, potekla je od nedavno preminulog arheologa dr Marka Popovića koji je zajedno sa JP “Beogradska tvrdjava” i Muzejom grada Beograda skulpturu pronašao. Skulpturu “Slepi gusar” u originalno stanje vratio je vajar Zoran Kuzmanović, a izliveni su delovi koji su nedostajali – deo malog prsta, deo gusala i štap. Bronzana skulptura „Slepi guslar“ visoka je 200 cm i nalazi se na postamentu od kamena visine 40 cm.

4 5 6 7
Bronzana skulptura „Slepi guslar“, rad vajara Paskije Paška Vučetića, je jedini sačuvani deo spomeničke kompozicije Spomenika Karadjordju na Kalemegdanu, podignutog 13. avgusta 1913. godine, a srušenog 1916. godine od strane austrougarskih okupacionih snaga, koje su na tom mestu nameravale da podignu spomenik sopstvenom vladaru Franji Josifu. Sticajem poznatih istorijskih okolnosti, usled austrougarskog i nemačkog vojnog sloma i poraza u Prvom svetskom ratu – do toga nije došlo.

8 9
Nakon završetka Prvog svetskog rata, na mestu demontiranog Spomenika Karadjordju, 1930. godine podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji je 2018. godine sredstvima Vlada Republike Srbije i Republike Francuske u celini obnovljen. Iste godine, u sklopu radova na sanaciji i restauraciji, izvedeni su i opsežni radovi na uredjenju parkovskih površina parka Veliki Kalemegdan u prilaznim zonama i neposrednoj blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koje su otvorile mogućnost da se ovaj prostor u svojoj istorijskoj slojevitost adekvatno obeleži.

foto: Predrag Mitić
Javno preduzeće Beogradska Tvrdjava