Stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i autorke projekta „Nasleđe za decu“ Ana Sibinović, etnolog i Slađana Milojević, dokumentarista predstavile su ovaj program učenicima osnovne škole „Stefan Dečanski“ u Železniku. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru svoje osnovne delatnosti radi na prezentaciji i popularizaciji kulturno–istorijskog nasleđa Beograda, kroz izdavanje brojnih publikacija, saradnju sa medijima, kulturnim centrima, institutima, školama i fakultetima.

Projekat „Nasleđe za decu“ započet je 2014. godine i predstavlja aktivnost Zavoda u oblasti edukacije učenika nižih razreda osnovne škole, od drugog do četvrtog razreda. U formi interaktivne prezentacije učenicima se predstavlja delatnost Zavoda sa ciljem proširivanja znanja i uspostavljanja odnosa prema kulturnom nasleđu Beograda kao vrednosti koju treba čuvati. Učenicima se prezentuju brojna kulturna dobra, počev od Beogradske tvrđave, spomenika Pobedniku koji učenici odmah prepoznaju, Knez Mihailove ulice, Doma Jevrema Grujića ali i Saborne crkve, Kafane „?“, Konaka kneginje Ljubice, narodnog graditeljstva i brojnih crkava i manastira na teritoriji grada Beograda.

Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja 2020. godine nastala je prva android aplikacija o nepokretnom kulturnom nasleđu  „Beograd znam da čuvam“ odnosno  kviz znanja putem kojeg se na lako dostupan način na jeziku koji deca najlakše i najbrže razumeju učenici upućuju na osnovne pojmove, informacije i fotografije kulturnih dobara. Na časovima odeljenja drugog razreda uspešno je prezentovana ova zanimljiva igra koju učenici rado prihvataju.

Za kraj druženja učenici su dobili na poklon bojanku na temu kulturnog nasleđa prestonice koju je takođe izdao Zavod uz podršku Sekretarijata za kulturu u kojoj se nalaze zanimljivi zadaci koje treba rešavati.