Stručne saradnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i autorke projekta „Nasledje za decu“ Ana Sibinović, etnolog i Sladjana Milojević, dokumentarista predstavile su ovaj program učenicima osnovne škole „Stefan Dečanski“ u Železniku. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru svoje osnovne delatnosti radi na prezentaciji i popularizaciji kulturno–istorijskog nasledja Beograda, kroz izdavanje brojnih publikacija, saradnju sa medijima, kulturnim centrima, institutima, školama i fakultetima.

Projekat „Nasledje za decu“ započet je 2014. godine i predstavlja aktivnost Zavoda u oblasti edukacije učenika nižih razreda osnovne škole, od drugog do četvrtog razreda. U formi interaktivne prezentacije učenicima se predstavlja delatnost Zavoda sa ciljem proširivanja znanja i uspostavljanja odnosa prema kulturnom nasledju Beograda kao vrednosti koju treba čuvati. Učenicima se prezentuju brojna kulturna dobra, počev od Beogradske tvrdjave, spomenika Pobedniku koji učenici odmah prepoznaju, Knez Mihailove ulice, Doma Jevrema Grujića ali i Saborne crkve, Kafane “?”, Konaka kneginje Ljubice, narodnog graditeljstva i brojnih crkava i manastira na teritoriji grada Beograda.

Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja 2020. godine nastala je prva android aplikacija o nepokretnom kulturnom nasledju  „Beograd znam da čuvam“ odnosno  kviz znanja putem kojeg se na lako dostupan način na jeziku koji deca najlakše i najbrže razumeju učenici upućuju na osnovne pojmove, informacije i fotografije kulturnih dobara. Na časovima odeljenja drugog razreda uspešno je prezentovana ova zanimljiva igra koju učenici rado prihvataju.

Za kraj druženja učenici su dobili na poklon bojanku na temu kulturnog nasledja prestonice koju je takodje izdao Zavod uz podršku Sekretarijata za kulturu u kojoj se nalaze zanimljivi zadaci koje treba rešavati.