Današnji dan, 22. februar, u Srbiji se obeležava kao Dan zaštite spomenika kulture. Na predlog Jovana Sterije Popovića, tadašnjeg ministra prosvete, 22. februara 1844. godine knez Aleksandar Karadjordjević je izdao Uredbu o zaštiti spomenika drevnosti. Uredbom se zabranjuje „kvarenje razvalina starih gradova i zamkova u Knjaževstvu Srbije“. Ovo je prvi opšti akt o zaštiti kulturnog nasledja u Srbiji i jedan je od prvih savremenih opštih spomeničkopravnih akata u Evropi 19.veka.

Na području svih sedamnaest beogradskih opština do sada je utvrdjeno 445 nepokretnih kulturnih dobara koji se nalaze u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Zavod je vredno radio na njihovom očuvanju, a neki od spomenika kulture za koje smo radili projekte, vršili konzevatorski nadzor ili pak  izvodili radove su neki od najznačajnijih simbola naše prestonice: Centralna kula Starog sajmišta, Zgrada Komande vazduhoplovstva, Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, Spomenik Pobedniku, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Muzej savremene umetnosti, Zgrada Narodnog muzeja, Damad Ali pašinog turbeta, Sahat kapije, Veliko i Malo stepenište na Beogradskoj tvrdjavi i mnogi drugi.

Pored svoje osnovne delatnosti istraživanja, valorizacije i konzervatorskog rada na proučavanju i zaštiti kulturnog nasledja Zavod je prepoznao i rad na edukovanju stanovništva u prepoznavanju vrednosti nasledja i pokrenuo programe Nasledje za decu, Beokul gradska tura, organizuje stručna vodjenja i učestvuje u svim manifestacijama grada Beograda i Republike Srbije, ukazujući na značaj promocije i prezentacije nasledja.