Nadgrobni spomenik kneza Aksentija Miladinovića nalazi se u selu Čibutkovica, opština Lazarevac. U plejadi istaknutih ličnosti Karadjordjeve i Miloševe Srbije, knez Aksentije Miladinović zauzima vidno mesto.

U istoriografskoj i memoarskoj literaturi zabeležne je kao knez sela Čibutkovice, obor knez knežine kolubarske i beogrdske nahije, vojvoda beogradski i deputat srpski u Carigradu 1815. godine. Po saopštenjima savremenika knez Aksentije je bio vidjena ličnost i pre ustanka 1804., a predanje kaže da je bio i jedini pismen čovek u svom kraju u to vreme. NJegova “diplomatska” aktivnost bila je naročito plodna posle pada Srbije 1813. godine, i kasnije.

Umro je 23. januara 1820. godine i sahranjen je na starom groblju u Čibutkovici, u zaseoku “Veliki kraj”. Lokalitet je u selu poznat pod nazivom “Kovačica”, a pripada ataru “Turski grob”. Visoki čeloglavi spomenik i masivna kamena ploča i danas obeležavaju mesto na kome je pre gotovo dva veka sahranjen knez i vojvoda Aksentije Miladinović. Čeloglavi spomenik ima oblik izduženog kvadra sa zaobljenim završetkom i ispupčenjem na sredini, koje ide celom debljinom kamenog bloka, a na gornjoj površini ima pravougaoni oblik. Dimenzije su mu: 245x57x45 cm. Kako je spomenik dosta utonuo, naznačene veličine odnose se na vidljivi deo.

Dekorativna obrada spomenika i ploče izvedena je tehnikom urezivanja u kamen. Ovaj način ukrašavanja zapaža se i  na drugim spomenicima na groblju, osoboto na nadgrobnim stelama, koje imaju mnoštvo dekorativnih i simboličnih motiva. u odnosu na ove spomenike, nadgrobni beleg kneza Aksentija je veoma jednostavno ukrašen. Čeona strana vertikalnog stuba ima predstavu stilizovane ljudske figure, koja zauzima dve trećine plohe. Bočne strane ukrašene su sa po jednim ravnokrakim (grčkim) krstom u kružnom polju, izvedenim u tehnici plitkog reljefa. Posebnu odliku ovog spomenika predstavlja natpis, kome je anonimni seoski kamenorezac posvetio veliku pažnju. “Ispisan” je u 16 redova, krupnim kaligrafskim slovima predvukovskok pisma.

Oblikom i obradom spomenik predstavlja tipski nadgrobni beleg beogradske okoline sa kraja XVIII i početka XIX veka. Klesan je, od tvrdjeg peščara zelenkaste boje koji je u protekla dva veka vadjen iz okolnih majdana i svojom monumentalnošću predstavlja dominantu na čitavom prostoru.

U valorizaciji spomeničkog nasledja u Srbiji i na području Beograda posebno, spomenici Kradjordjeve epohe predstavljaju, sa istorijskog i društvenog aspekta, nasledje prvorazrednog značaja i vrednosti koje ide uporedo sa značajem ove velike epohe. Otuda dvovekovni kameni beleg na grobu kneza Aksentija, danas jedino autentično svedočanstvo o ovoj istaknutoj ličnosti kolubarskog kraja iz dalekih dana ustaničke Srbije predstavlja kulturno dobro.  Utvrdjen je za spomenik kulture 1987. godine.