Skip to Content

Monthly Archives: November 2022

Медија дан у Смедереву

Данас у 12 сати ће у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву бити реализован Медија дан Завода за заштиту споменика културе града Београда у оквиру обнове Споменика Вуку Стефановићу  Караџићу.

Наслеђе за децу на Светосавском платоу

Пројекат Завода за заштиту споменика културе града Београда „Наслеђе за децу“ је успешно спроведен на Светосавском платоу. Аутори пројекта Ана Сибиновић, дипл. етнолог, конзерватор и Слађана Милојевић, документариста, конзерватор су ђаке прваке основне школе „Синиша Николајевић“ са Врачара  провеле платоом и указале на споменички значај овог простора.

Посета монсињора Хочевара Заводу

У посети Заводу за заштиту споменика културе града Београда су данас били београдски надбискуп у миру монсињор Станислав Хочевар и фра Илија Аланђак, жупник и декан Фрањевачке жупе и самостана Светог Анте Падованског.

Захвалница Факултета примењених уметности

Поводом обележавања 74 године рада и дана Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду, Заводу за заштиту споменика културе града Београда додељена је захвалница за успешну сарадњу и допринос раду Факултета.

Продужен сајамски попуст

Драги пратиоци и љубитељи историје и архитектуре Београда, због великог интереовања, као и предстојећих новогодишњих и божићних празника, а како је књига увек леп и посебан поклон, Завод за заштиту споменика културе града Београда је одлучио да продужи трајање сајамског попуста за све наше публикације до 15. децембр

Коларчева задужбина доделила Заводу захвалницу

Поводом обележавања славе Аранђеловдана данас је у Задужбини Илије М. Коларца Заводу за заштиту споменика културе града Београда додељена захвалница. У присуству Његове светости патријарха Порфирија, пријатеља куће и бројних званица, директорка Оливера Вучковић је примила у име Завода захвалницу за несебичну помоћ и солидарност у остваривању циљева и мисије Задужбине.

Посета Завода Музеју науке и технике

У оквиру међуинституционалне сарадње у петак 18.11.2022. године стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда посетили су Музеј науке и технике. Делатности Музеја науке и технике и Завода за заштиту споменика културе града Београда преплићу се у многим сегментима и самим тим допуњују кроз бројна истраживања у циљу утврђивања културних добара.

Скинута скулптура Вука Караџића и одвежена на рестаурацију

У присуству великог броја новинара и грађана, јутрос око 8 часова, пажљиво је скинута са постоља бронзана скулптура Вука Караџића, одакле је стигла до атељеа вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.

Завршена овогодишња „БГ пракса“

Завод за заштиту споменика културе града Београда је и ове године успешно учествовао у универзитетској радној пракси „БГ пракса 2022“ која је намењена студентима завршних година основних и мастер студија.

Беокул у Првој београдској гимназији

среду 09.11.2022. године стручне сараднице Завода за заштиту споменика културе града Београда, Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, представиле су пројекат Београдска култура – Бео Кул Градска Тура, ученицима трећих разреда Прве београдске гимназије.