Stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata obeležava se velikim brojem manifestacija, od kojih je značajan broj u organizaciji Ambasade Francuske. Tim povodom u Ambasadi je organizovana 7.9.2018. konferencija za štampu na kojoj su se brojnim novinarima obratili Ambasador Frederik Mondoloni, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, direktor Izdavačke kuće “Prometej” Zoran Kolundžija, direktor Balkanološkog instituta SANU Vojislav Pavlović, direktorka festivala Artlink Jovanka Višekruna Janković, naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju Stanislav Sretenović i načelnik katedre za društvene nauke na Vojnoj akademiji Slobodan Djukić.

F_0976 (002)

 

Medju dogadjajima u okviru obeležavanja 100. godišnjice okončanja Velikog rata, ambasador Mondoloni je istakao prijem povodom 1. novembra – Dana oslobodjenja Beograda, obeležavanje Dana primirja 11. novembra, kao i prijem povodom publikacije ratnog dnevnika francuskog maršala i srpskog vojvode Franše d’ Eperea i polaganje venca na njegov spomenik. Izrazio je zahvalnost Zavodu za zaštitu spomenika kulture povodom uspešno završenih radova na obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja je sprovedena u saradnji Zavoda, Ambasade Francuske i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

F_0976 (011)

F_0976 (022)

Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavila je primopredaju obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj pred članovima Mešovite, francusko-srpske, komisije. Napomenula je da su ispoštovani svi planirani i dogovoreni rokovi i da je ovaj delikatan i nadasve odgovoran zadatak, izveden prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i arhitekte Zorana Tucića, uspešno obavljen. Posao se odvijao sinhronizovano, bez ikakvih nepredvidjenih okolnosti, te je ovom obnovom Spomeniku zahvalnosti Francuskoj obezbedjeno dugogodišnje trajanje. Do svečanog otvaranja treba da se uradi parterno uredjenje koje radi Grad Beograd, a na osnovu projekta Zelenila-Beograd. Kada i ovi radovi budu završeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj biće ponovo dostupan našim sugradjanima, kao i svim gostima prestonice.

naslovna