Spomenik kulture od izuzetnog značaja

Markovac, Mladenovac

link na mapu

Spomenik sa zapisom o smrti despota Stefana Lazarevića postavljen je 1427. godine u porti crkve Svetog Proroka Ilije u zaseoku Crkvine, delu sela Markovca, opština Mladenovac.

Kako bi se sačuvalo sećanje na trenutak upokojenja cenjenog vladara, postavljen je kameni beleg na samom mestu gde je despot pao sa konja, u neposrednoj blizini crkve čiji je ktitor sâm bio. Opraštajući se od svog gospodara, najbliži saradnici, koji su se u trenutku nesreće i nalazili u njegovoj sviti, podigli su mu spomenik od venčačkog mermera ispisujući time poruke odanosti i poštovanja. Iz tih zapisa saznajemo da je spomenik podigao Djuradj Zubrović, vlastelin iz oblasti kojoj je pripadao zaselak Glava i vitez iz despotove svite. Najlepši zapis preminulom despotu ispisan je u formi epitafa na čeonoj strani spomenika. Uz epitaf, kako je to bio običaj u srednjovekovnoj Srbiji, urezana je predstava Hristovog krsta na Golgoti, čija je simbolika u direktnoj vezi sa temom stradalništva i mučeništva, kao i nečitka predstava jelena, koja aludira na dogadjaj lova u kojem je despota zadesila iznenadna smrt.

Jedinstven po svom sadržaju i funkciji spomenik predstavlja važno svedočanstvo za proučavanje istorije, umetnosti i književnosti srednjovekovnog Beograda i Srbije i jedan od najstarijih i najznačajnijih spomenika balkanskog kulturnog nasledja.

Službeni glasnik SRS br. 14/79