Spomenik kulture od velikog značaja

Uzun Mirkova 14, Stari grad

link na mapu

Zgrada je podignuta oko 1840. godine u stilu klasicizma, verovatno po projektu Franca Jankea. NJena društveno-istorijska vrednost sadržana je u značaju koji je imala kao školska zgrada koju su pohadjale ili su u njoj predavale znamenite ličnosti Srbije XIX veka. Gradjena je od tvrdog materijala, od opeke i krečnog maltera, a za nju je karakterističan konstruktivni sklop koji je zamenio dotadašnji način zidanja u bondručnom sistemu.

Sagradjena je za privatnu rezidenciju Cvetka Rajovića, upravitelja varoši Beograda i značajne političke ličnosti. Kasnije je dobila javnu namenu: u njoj je bio smešten engleski konzulat, zatim žandarmerija, vojni štab, a od 1867. godine do Drugog svetskog rata neprestano Prva beogradska realka. Najstarija je beogradska sačuvana zgrada gradjena u potpunosti u evropskom duhu i jedinstveni je primerak klasicizma.

Uz stariju zgradu, početkom XX veka, usled nedostatka školskog prostora dogradjena je dvospratnica. Novi objekat je organski povezan s postojećim, ali je arhitektura bila uskladjena sa zahtevima vremena pa su fasade oblikovane elemntima secesije.
Danas se u zgradi nalazi Pedagoški muzej.

Službeni glasnik SRS br. 14/79