Spomenik kulture

Obilićev venac 28, Stari grad

link na mapu

Hotel „Mažestik“ je izgradjen 1937. godine, po projektu arhitekte Milana S. Minića koji je bio ne samo projektant i izvodjač radova, već i vlasnik objekta. Hotel sačinjavaju dva objekta, projektovana za ovu namenu, koja formiraju jedinstvenu funkcionalnu celinu. Prvi izgradjeni objekat podignut je 1936, a dogradjen 1940. godine, na parceli koja u odnosu na prvu stoji pod pravim uglom.

Prva zgrada hotela „Mažestik“ projektovana je kao reprezentativni hotel, ima podrum, prizemlje, galeriju i šest spratova. Objekat je zidan u masivnom konstruktivnom sklopu, sa nosećim zidovima od pune opeke i armirano-betonskim, horizontalnim i vertikalnim serklažima. Krovna konstrukcija sale je armirano-betonska školjka sa kružnim prstenom koji prihvata obodna rebra. Centralno formirana kružna površina zastakljena je staklenim prizmama preko kojih sala dobija i prirodno osvetljenje. Krovnu konstrukciju sale nosi niz stubova kružnog preseka, koji su locirani uz masivni kružni zid.

Hotel „Mažestik“ je najznačajnije ostvarenje arhitekte Milana Minića kojim se uklopio u savremene evropske tendencije. Objekat je sinteza arhitekture, likovne i primenjene umetnosti, što se ogleda i u oblikovanju fasada i obradi enterijera.

Službeni glasnik RS br. 51/97