Spomenik kulture

Rajačićeva 4, Zemun

link na mapu

Na zapadnom delu Starog jezgra Zemuna razvijanom od početka XVIII veka, položen je 1777. godine kamen temeljac za novu pravoslavnu crkvu čije gradjenje je finansiralo pravoslavno stanovništvo Zemuna, srpske i grčke nacionalnosti. Crkva je osvećena 1783. godine. Izgradjena je kao jednobrodna gradjevina sa tri traveja, plitkim pevničkim prostorima, polukružnom apsidom na istoku i vitkim, dvsopratnim zvonikom na zapadu. Prvobitno je crkva, bez zvonika, zadržala neke tradicionalne srpsko-vizantijske elemente, slično starijim pravoslavnim crkvama u Vojvodini, ali je kasnijom rekonstrukcijom dobila današnji oblik. Na prelazu XVIII u XIX vek izgradjen je zvonik na zapadnoj strani, a 1880. crkva je temeljito prepravljena. Ispod zvonika nalazi se ukopan raritetni depozitorij za odlaganje kostiju, prema pravilima koja se i danas poštuju u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, prvenstveno u manastirima Svete Gore.

Posebnu vrednost crkve predstavlja raskošno rezbareni ikonostas, delo piltora Aksentija iz poznate zanatske porodice Marković, sa ikonama jednog od najznačajnijih predstavnika klasicizma u srpskoj umetnosti, Arsenija Teodorovića.

Crkva je restaurirana tokom 2000-2001. godine, kada je obnovljeno zidno slikarstvo, postavljen novi pod i podno grejanje. Crkva predstavlja celinu sa Domom Srpske pravoslavne crkvene opštine, sa kojim deli istu parcelu.

Službeni list grada Beograda br. 26/92