Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ 24. septembra 2019. godine na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, otvorio izložbu „Rekonstrukcija Narodnog muzeja, spomenik kulture od velikog značaja 2014-2018“. Autorke izlobe su stručne saradnice Zavoda Aleksandra Šević, dipl.inž.arhitekture i Ksenija Ćirić, dipl. istoričar umetnosti.

Na 3 uvodna panoa predstavljen je kroz fotografije i dvojezični tekstualni prikaz istorijat zgrade od njenog podizanja 1903. godine kao zgrade bankarske institucije – Uprave fondova, preko velike rekonstrukcije 1933. godine, oštećenja u bombardovanju 1941. godine, posleratne rekonstrukcije kada je u objekat useljen Narodni muzej i rekonstrukcije iz 60-tih godina 20. veka. Na preostalih 24 panoa akcenat je stavljen na radove koji su realizovani na rekonstrukciji objekta u periodu od 2014-2018 godine. Kroz paralelni prikaz istorijskih i savremenih fotografija predstavljene su one vrednosti koje su vezane za autentično oblikovanje objekta, a koje su tokom vremena i promena istorijskih i političkih prilika bile skrivene ili uništene. Najnovijom rekonstrukcijom ovi slojevi su vraćeni i prilagodjeni savremenom muzejskom ambijentu. Na izložbenim panoima našla se i do danas jedina sačuvana fotografija nekadašnje šalter sale – danas multimedijalne sale, čiji raskošni enterijer svedoči o izuzetnom umetničkom daru i predanosti ne samo arhitekata, već svih umetnika koji su radili na realizaciji ovog raskošnog zdanja.

Izložbu prati i dvojezični katalog u tiražu od 300 primeraka, u kome je predstavljen detaljan istorijat zdanja, dat je prikaz svih realizovanih radova, istaknuta su otkrića, problemi, put do formiranja konzervatorskih odluka, a sve uz bogatu fotodokumentaciju u koloru.

Izložba će do daljnjeg biti na navedenoj lokaciji. Nadamo se da će privući brojne posetioce i zagolicati znatiželju Beogradjana i gostiju naše prestonice da odu u Narodni muzej i obrate pažnju ne samo na izuetna umetnička dela koja su tamo izložena, već i na slojeve i vrednosti samog objekta.