Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u periodu od 22. maja do 5. juna 2019.godine realizovao izložbu posvećenu arhitekti Nikoli Nestoroviću, jednom od najplodnijih autora s početka dvadesetog veka, čija dela predstavljaju trajne vrednosti kulturnog nasledja Beograda. Izložba je priredjena je u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj ulici br. 37, u okviru proslave godišnjice osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Cilj izložbe je upoznavanje šire javnosti s društvenim, kulturnim i umetničkim dometima Beograda i Srbije krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, jer se kroz život Nikole Nestorovića prelama šira slika kulturnih, umetničkih, intelektualnih i društvenih stremljenja gradjanske elite tog razdoblja. Izložba o Nikoli Nestoroviću teži da kroz životne i profesionalne sekvence istakne značaj stvaralačkog rada i delovanja u javnom i društvenom životu Beograda, ukazujući na povezanost različitih grana umetnosti putem prijateljskih veza sa umetnicima. Dela ovog vrsnog arhitete, jednog od najplodnijih autora s početka dvadesetog veka, predstavljaju trajne vrednosti kulturnog nasledja Beograda, a 12 zdanja koje je projektovao, samostalno ili u saradnji sa kolegama, u prestonici imaju status kulturnog dobra-poput Uprave fondova (Narodni muzej), Zgrade Beogradske zadruge, hotela Bristol, Zgrade tehničkog fakulteta, Univerzitetske biblioteke… Pored toga što su definisala urbano tkivo grada, dela Nikole Nestorovića su pomerala granice stvaralaštva u Srbiji.

Na svečanom otvaranju 22. maja u 19 časova, obratili su se Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Miroslav Lazović, predsednik Upravnog odbora ULUS-a, dr Milan Prosen, recenzent izložbe, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, dr Marina Pavlović, autor izložbe, viši stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Izložba je realizovana uz podršku Grada Beograda, a u saradnji sa ULUS-om.