Spomenik zahvalnosti Francuskoj je monumentalni spomenik nacionalnog karaktera. Tok njegovog nastanka možemo pratiti od 1921. godine. Tada se u srpskom narodu javlja potreba za iskazivanjem zahvalnosti francuskoj braći po oružju i njihovoj pomoći u ratnom periodu. Dobrovoljni prilozi za podizanje spomenika koji će simbolisati zahvalnost srpskog naroda su skupljani na teritoriji cele države, a svaki prihod je smatran velikom čašću. Izgradnja je u velikoj meri finansirana dobrovoljnim prilozima Društva prijatelja Francuske kao i Društva nekadašnjih djaka francuskih škola.
Spomenik Zahvalnosti Francuskoj, rad Ivana Meštrovića je 11. novembra 1930. godine svečano otkriven na kraju glavne aleje Kalemegdanskog parka. Spomenik čine visoki kameni postament i bronzana figura. Centralna ženska figura, izvedena u bronzi, predstavlja simbol Francuske koja svojim ekspresivnim pokretom u trenutku rata juriša u pomoć Srbiji. U donjoj zoni postamenta nalaze se dve bareljefne kompozicije. Na istočnoj strani postavljena je bareljefna kompozicija “Sorbona”, sa istaknutom predstavom sedeće ženske figure koja simboliše prosvetnu pomoć Francuske srpskoj omladini u toku i posle Prvog svetskog rata, dok se na zapadnoj strani nalazi bareljefna kompozicija “Ratnici“,
koja predstavlja saradnju srpskih i francuskih vojnika tokom Prvog svetskog rata. Bareljefe su prema Meštrovićevim crtežima izveli njegovi učenici, vajari: Frano Kršinić, Antun Augustinčić, Grga Antunac, Šime Dujmić i Orlandini; radove na izradi ovih reljefa vodio je Frano Kršinić. Prvu studiju figure u bronzi Meštrović je poklonio francuskom Ministarstvu prosvete. Na preostale dve strane postamenta stoje natpisi Volimo Francusku kao što je ona nas volela i A la France.
Spomenik zahvalnosti Francuskoj, karakterističnom koncepcijom ekspresivnosti i simbolikom, zauzima značajno mesto u razvoju javnih spomenika u Srbiji.
Obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koja je realizovana 2018. godine prema projektu arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Zorana Tucića, obezbedile su vlade Republike Srbije i Republike Francuske.
Zbog navedenog kulturnog-umetničkog i društveno-istorijskog značaja, kao i estetskih i umetničkih vrednosti. Spomenik zahvalnosti Francuskoj utvrdjen je za kulturno dobro 1965. godine, a 1983. godine utvrdjen je za dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.