Tokom XIX i početkom XX veka brojni javni spomenici se posvećuju ratnim herojima, anonimnim vojnicima, herojima kulturnog i političkog života, vladarima i značajnim istorijskim dogadjajima. U procesu konstituisanja nacionalne svesti i identiteta posebno je bila značajna tradicija isticanja kulta boraca koja je i u okviru nacionalnih ideologija evropskih država zauzimala posebno mesto. Uobličavanje ovakvog tipa patriotskog kulta mrtvih može se pratiti od Francuske revolucije i on se popularizuje u evropskim okvirima tokom XIX, da bi tokom poslednjih decenija XIX i prvih decenija XX veka dosegao vrhunac.

Vasa Čarapić, reprodukcija iz edicije Znameniti Srbi XIX veka, reprint 2006.

Godine 1930. Odbor za podizanje spomenika u Beogradu po prvi put predlaže da se podigne javni spomenik kao sećanje na Vasu Čarapića. Tek nakon Drugog svetskog rata dolazi do realizacije spomenika Vasi Čarapiću u Beogradu. Spomenik je podignut 1951. godine, na skveru ispred Ratničkog doma (današnji Doma Vojske Srbije), kao rad istaknutog autora, akademskog vajara Radete Stankovića.

Skulptura Vase Čarapića, u okviru Stankovićevog opusa predstavlja jedno od najuspešnijih umetničkih ostvarenja. Predstavljen je kao muskulaturna muška figura prikazana u energičnom iskoraku, u trenutku kada se sprema da isuče mač. Gornji deo tela je pokrenut unapred, dok se kao kontrateža, na ledjima, vijori u prostor isturena, naborana dolama.

Postament spomenika izveden od svetlog kamena, je tretiran svedeno, u formi monolitnog kubusa, bez dekorativne obrade i sa urezanom inskripcijom, postavljenom na frontu, koja sadrži ime Vasa Čarapić. Sam prostor skvera izmedju ulica Francuske, Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana je izabran kao mesto za postavljanje skulpture, jer približno odgovara mestu na kom je Vasa Čarapić smrtno ranjen pri jurišu. U današnjem stanju skver je tretiran kao parkovska površina sa uredjenim stazama, zelenilom i parkovskim aksesoarom.

izgled spomenika 2016. godine, detalj

Kao memorija na značajne dogadjaje i ličnosti iz nacionalne istorije, i kao delo istaknutog autora, akademskog vajara Radete Stankovića i reprezentativno ostvarenje monumentalne javne skulpture, pedesetih godina XX veka, Spomenik Vasi Čarapiću je utvrdjen za kulturno dobro 2019. godine.