Na sednici Vlade Rerublike Srbije održanoj 27. aprila 2023. godine utvrdjeno je Mesto kulta Tetkice Bibije i spomen obeležja Roma u Ulici gospodara Vučića u Beogradu za prostorno kulturno-istorijsku celinu, a Beograd je na taj način dobio 446. nepokretno kulturno dobro.

Kulturno dobro objedinjuje kultno mesto posvećeno Tetkici Bibiji, kapelu, ostatke stare kapelice i spomen obeležja stradalim Romima – jedini spomenik u Republici Srbiji posvećen isključivo Romima stradalim tokom balkanskih i Prvog svetskog rata kao i spomen ploču stradalim Romima tokom Drugog svetskog rata.

Tetkica Bibija je jedan od najznačajnijih romskih praznika. Svetkovanje Tetkice Bibije na prostoru beogradske Čubure započeto je 1888. godine, a 2019. godine Tetkica Bibija je zvaničano upisana na Listu nematerijalnog kulturnog nasledja Srbije. Na mestu svetkovanja se nalazilo drvo kruške, koje su Romi povezivali sa ovim kultom, krst i Spomenik Romima stradalim u balkanskim ratovima i Prvom svetkom ratu. Podizanjem ovog spomenika Romi su objedinili kultno mesto i mesto sećanja na svoje stradale sunarodnike.

Prostorno kulturno-istorijska celina ima značajnu ulogu u religijskom i društvenom životu u tradicionalnoj i savremenoj kulturi Roma Beograda. Ona svedoči o suživotu različitih etničkih grupa na prostoru Srbije, deljenju zajedničke prošlosti i prestavlja značajan spomenik romske kulture i istorije, ali je i značajano svedočanstvo o kulturi i istoriji Beograda i Srbije. Kao kultni, memorijalni i društveni prostor tesno vezan za život Romske zajednice u Beogradu i Srbiji, prostorno kulturno-istorijska celina poseduje izuzetne kulturne, društvene, istorijske, religijske i memorijalne vrednosti.