U ponedeljak 12.10.2020. godine u porti Vaznesenjske crkve u Beogradu otvorena je velika, studijska izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji Beograda – očuvanost i trajanje“.
1 2 3 4
5 6 7 8
Veliku čast Zavodu je učinio NJegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej koji je zvanično otvorio izložbu, govoreći o crkvama kao spomenicima kulture, ali i duhovnim žarištima, podsetivši okupljene da je Beograd prvi put postao prestonica u doba Despota Stefana Lazarevića.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istaknuo je da bi nam mnogi pozavideli na osam vekova autokefalnosti, posebno na Zakonopravilu ili Krmčiji Svetog Save. Govorio je o značaju brige o kulturnom nasledju i podsetio da srpski narod punih 12 vekova podiže svoje hramove. Najmonumentalniji medju njima, Hram Svetog Save na Vračaru, biće uskoro završen.
9 10 11
2020-10-13Na otvaranju se brojnim posetiocima obratio i protojerej Arsenije Arsenijević,
starešina Vaznesenjske crkve. Potom je direktor Zavoda Olivera Vučković govorila o predanoj i temeljnoj pripremi ovako velike i značajne izložbe, spremane povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a u godini u kojoj Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeležava 60. godina svog postojanja i brige o kulturnom nasledju prestonice.
Autorke izložbe istoričarke umetnosti Zavoda Irena Sretenović i Hajna Tucić su predstavile svoje višegodišnje istraživanje i rad na terenu, u saradnji sa fotografom Zavoda Snežanom Negovanović, koje je rezultiralo ovom zaista impozantnom izložbom na kojoj su prikazane 73 crkve i katalogom sa 93 crkve od kojih je čak osam u okviru manastira.
Izložba „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji Beograda – očuvanost i trajanje“ otvorena je u okviru manifestacije Dani evropske baštine i trajaće narednih mesec dana.
Foto: Snežana Negovanović i Predrag Mitić