Kao deo završnih radova na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrdjavi je u periodu od 12. do 14. februara 2020. godine predvidjeno vraćanje bronzane figure iz ateljea vajara dr Zorana Kuzmanovića i postavljanje na postament.

Tim povodom želimo da vas obavestimo o planiranoj satnici i planiranim aktivnostima za 12, 13. i 14. februar 2020. godine.

U sredu, 12.02. predvidjeno je vraćanje skulpture iz ateljea vajara Kuzmanovića u Smederevu na Beogradsku tvrdjavu, plato Gornjeg grada. Napominjemo da sreda 12.02. nije medijski dan.

U četvrtak, 13.02. bronzana skulptura će biti izložena na platou oko spomenika za sve posetioce Beogradske tvrdjave u terminu od 10.00 do 16.00 časova kada će biti moguć pristup svim zainteresovanim medijima i gradjanima. Za izjave i uključenja molimo vas da nas posebnim zahtevom kontaktirate.

U petak, 14.02. planirano je postavljanje bronzane skulpture na postament. Sa ovim radovima će se započeti u 11.00 sati. Planirano je da se skulptura postavi do 13.00 sati. Gornji grad Beogradske tvrdjave će toga dana biti zatvoren od 06.00 do 13.00 sati. Ovoga dana biće dozvoljen pristup Gornjem gradu novinarima koji će pratiti dogadjaj, a koji svoju akreditaciju treba da pošalju na mejl zavod@beogradskonasledje.rs najkasnije do četvrtka, 13.02. do 14 časova. Ulaz na Gornji grad toga dana biće dozvoljen medijima od 10 časova iz pravca Carigradskog druma i Stambol kapije (prolaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).  .

Pratite nas na tviter nalogu Pobednik, na fejsbuku i instagram nalogu Zavoda za zaštit spomenika kulture grada Beograda.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji su počeli 02. septembra 2019. godine. Bronzana skulptura je demontirana 10. oktobra 2019. godine i odneta u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića gde su preuzeti kompleksni radovi na restauraciji. U medjuvremenu su završeni radovi na statičkoj sanacija temelja spomenika i  konzervatorsko restauratorski radovi na stubu i postamentu. Krajnji rok za završetak svih radova je početak marta 2020. godine.

Akreditacija za medije sa uputstvima je poslata u prilogu ovog saopštenja svim medijima sa mejling liste Zavoda, a dostupna je i na zvaničnoj internet strani Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na linku https://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2020/02/Zahtev-za-akreditaciju-Pobednik-vracanje.doc