Počela je treća sezona predavanja koje Zavod za zaštitu spomenika kulture – ustanova kulture od nacionalnog značaja drži osnovcima, a od ove sezone u program predavanja, pored svih spomenika kulture, svih vrsta i kategorija spomenika, uključili smo i arheologiju.

Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, u okviru ciklusa predavanja i radionica „Nasledje za decu”, održala je predavanje učenicima drugog razreda Osnovne škole „Drinka Pavlović”.

Bilo je reči i o narodnom graditeljstvu, sakralnim i svetovnim objektima, javnim spomenicima i spomenicima kulture u celini.  Naišli smo na veoma dobar prijem svih učenika. Iako su to za mlade osnovce nove teme, oni ih uz pomoć interaktivne prezentacije lako savladavaju i usvajaju, čime naš projekat dobija svoj puni smisao.

Na predavanju su se deci obratile i etnolog Ana Sibinović i dokumentarista Sladjana Milojević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje su osnovcima u okviru kulturnog nasledja Beograda i narodnog graditeljstva predstavile objekte kafane „Znak pitanja”, Manakovu kuću, Konak kneginje Ljubice.

Na kraju predavanja za osnovce je organizovana i radionica, gde su, uz podelu flajera i razgovor o predstavljenim objektima,  deca crtala prikazane spomenike kulture.