knezM1

Juče je svečano predstavljen javnosti obnovljeni Spomenik knezu Mihailu. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je vršio konzervatorski nadzor nad radovima na čišćenju, restauraciji i sanaciji Spomenika. Sami radovi su sprovedeni u dve faze, zbog vanredne situacije.

KnezM2

U prvoj fazi koja je trajala od 02.03. do 23.03.2020, izvedeno je čišćenje, odnosno otprašivanje spomenika, pranje demineralizovanom vodom i čišćenje blagim rastvorom sapuna. U periodu prekida radova, kada je bilo i nepovoljnih vremenskih uslova, vršen je obilazak Spomenika, obavljen je izlazak statičara na teren i dodatno pranje demineralizovanom vodom.

KnezM3

Druga faza nastavljena je 13.04.2020, kada se pristupilo radovima na restauraciji, koji su kompleksni, sa velikim brojem različitih zahvata. Delikatnost i složenost ovih radova iziskivala je najviše vremena za izvodjenje, naročito uzimajući u obzir konstantno praćenje promena koje se dešavaju pri radu. To se konkretno odnosi na sve pozicije predvidjene restauratorskim radovima, od uklanjanja crnih kora i nepostojane zelene patine, preko zavarivanja oštećenja do retuša crne i zelene patine.
Istorijska, prirodno stečena zelena patina Spomenika knezu Mihailu koja ga čini autentičnim i deo je njegove spomeničke vrednosti, sačuvana je u maksimalnoj meri. U likovnom smislu, na površinama gde je zelena patina formirana nepravilno i gde prisustvo prenaglašene zelene patine (tragovi curenja) poništava anatomsku logiku, vraćena je crna patina sa mekim prelazima do zelene.

KnezM5

Projekat je finansirao Grad Beograd, a nosilac je bila Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

KnezM6 KnezM7 KnezM8

Spomenik knezu Mihailu, podignut 1882. godine, delo firentinskog vajara Enrika Pacija, prvi je javni figuralni spomenik i jedini konjanički spomenik podignut u Beogradu. Utvrdjen je za utvrdjen je za kulturno dobro od velikog značaja (Odluka o utvrdjivanju, Sl. glasnik SRS, br. 14/79).

Donosimo vam fotografije nakon radova i pre radova. Kako vam se čini?