Kuća u Glavnoj ulici u Zemunu broj 9 je podignuta sredinom XIX veka, 1855. godine, za bogatu i uticajnu zemunsku trgovačku porodicu Spirta. Autor projekta bio je Hajnrih Frajher fon Ferstl (Heinrih Freiher von Ferstel, 1828-1883), a po narudžbini Dimitrija Spirte. Oblikovana je u duhu romantizma u stilu pseudogotike. Jedna je od prvih visokoparternih porodičnih kuća Starog jezgra Zemuna. Sagradjena je u vreme kada se Zemun naglo razvio u trgovačku varoš i kada je Glavna ulica dobila niz gradjanskih kuća.
Gradjena je opekom u malteru, a svojom gradjevinskom linijom dokumentuje staru regulaciju formiranu u 18. veku. Arhitektonskim odlikama izdvaja se od zemunskih kuća, čime svedoči o posebnom socijalnom položaju i ukusu nekadašnjih vlasnika. Glavni deo zgrade visinom dostiže susedne jednospratne kuće. Trotraktnog je tipa, sa bočnim krilom u dvorištu i asimetrično postavljenim kolskim ulazom. Glavna fasada komponovana je u šemi neparnih brojeva, karakterističnoj za period romantizma. Dekorativna plitka plastika vodi poreklo iz gotike i po svojog dekorativnoj obradi Spirtina kuća predstavlja retko sačuvani reprezent svoje epohe.
Ima bogato opremljen enterijer karakterističan za bogate gradjanske kuće. Posebno se izdvajaju luksuzne tapete, stilski plafoni, keramičke peći, kamini i raskošan stilski intarzirani parket. U kući je sačuvan pokretni mobilijar, slike, ukrasni predmeti koji dodatno doprinose spomeničkoj vrednosti objekta.
Nakon Prvog svetskog rata u kući se nalazila škola za učenike oštećenog vida od 1919. do 1920. godine. Nakon toga u kući je jedno vreme bio smešten hotel „Garni“. Od 1971. u kući se nalazi stalna postavka Zavičajnog muzeja Zemuna koja prikazuje prošlost Zemuna od vremena njegovog nastanka do 1945. Muzej je zatvoren za posetioce od 2002. godine. U toku su završni radovi na rekonstrukciji, kao i stalnoj postavci, te će nakog osamnaest godina Zavičajni muzej Zemuna uskoro biti ponovo otvoren za javnost.
Objekat je proglašen za spomenik kulture 1965. godine. Nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine „Staro jezgro Zemuna“ koja je utvrdjena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.