Nakon uspešno realizovane izložbe “Hoteli i kafane grada Beograda – prepoznavanje spomenika kulture” naši sugradjani su imali jedinstvenu priliku da u okviru manifestacije „Dani evropske baštine 2019“ u subotu 14. septembra 2019. godine sa autorkom izložbe prošetaju pored najreprezentativnijih zdanja kafanske i hotelske namene u najužem centru grada Beograda koji su utvrdjeni za spomenike kulture i saznaju na koji način se razvila potreba i navika odlaska u kafanu i podizanja hotela, kao i nešto više o njihovom jedinstvenom arhitektonskom rečniku, društveno-istorijskoj vrednosti i značaju koji danas imaju.

Ljubica Radovanović, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je učešće u ovoj manifestaciji započela ispred Kafane „?“ nakon čega su učesnici šetnje zastati pored Hotela “Nacional”. Šetnja se odatle nastavila ka Knez Mihailovoj ulici, odnosno ka spomeniku kulture “Srpska kruna” gde je bilo reči o ovom objektu. Potom se nastavilo ka Oblićevom vencu gde je grupa imala priliku da čuje nešto više o Hotelu “Mažestik” i “Ruskom caru”, nakog čega se nastavilo ka privrednom centru Beograda, Terazijama i jednom od simbola grada, hotelu “Moskva”. Na samom kraju šetnje, Balkanskom ulicom se nastavilo ka Hotelu “Prag”, do finalnog odredišta u ulici Admirala Geprata, Amamu kneza Miloša.

viber image
nacional
mazestik
moskva

Navedena trasa obuhvatila je objekte koji se nalaze u okviru urbanog jezgra Beograda i koji su ilustrovali 3 segmenta izložbe “Hoteli i kafane grada Beograda – prepoznavanje spomenika kulture” odnosno spomenike kulture koji imaju namenu kafane, spomenike kulture koji imaju namenu hotela i spomenike kulture koji su imali namenu hotela ili kafane, ali se ona vremenom promenila.balkanska

naslovna