U cilju proširenja znanja učenika nižih razreda osnovne škole iz oblasti narodnog graditeljstva, a u sklopu nastavnog predmeta Narodna tradicija, uspostavljena je saradnja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i osnovne škole „Kneginja Milica” iz Novog Beograda.

Podudarnost delatnosti Zavoda i nastavnog programa za drugi razred osnovne škole (tradicionalni načini gradnje, tipovi kuća, narodni neimari…) u ovoj oblasti je prilika da se učenici upoznaju sa radom Zavoda i da im se prikažu i približe spomenici kulture koji pripadaju izuzetno bogatom i raznovrsnom fondu narodnog graditeljstva na teritoriji grada Beograda.

Saradnja je inicirana održavanjem predavanja na temu: „Narodno graditeljstvo na teritoriji grada Beograda“, koje je održala Ana Sibinović, etnolog konzervator, dana 03.04.2014. godine u saradnji sa Sladjanom Milojević  dokumentaristom  Zavoda. Učenici su pokazali izuzetno interesovanje za ovu temu, veoma su aktivno učestvovali u razgovoru, postavljali pitanja i prezentovali znanje iz oblasti nematerijalne i materijalne kulturne baštine našeg naroda.

S tim u vezi, očekujemo da svoje utiske  nakon predavanja iskažu kroz crteže i pisane sastave koje će predati Zavodu, za izložbeni pano pripremljen za njihove radove.