Studenti četvrte godine Pejzažne arhitekture i hortikulture Šumarskog fakulteta u Beogradu, sa profesorkom Draganom Ćorović, prisustvovali su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 28.11.2016. godine predavanju posvećenom Kosančićevom vencu, prostornoj kulturno-istorijskoj celini od velikog značaja.20161128_144534

Sa istorijskim razvojem ove značajne celine, svim njenim kulturnim slojevima i spomenicima kulture studente je upoznala Bojana Ibrajter Gazibara, dipl. istoričar umetnosti, viši stručni saradnik Zavoda. Fokus predavanja bio je stavljen na ključne dogadjaje i ličnosti, koji su opredelili izgled i značaj Kosačićevog venca. U drugom delu predavanja studenti su bili u prilici da od Radeta Mrlješa, dipl. inženjera arhitekture, iz prve ruke, s obzirom na to da sa koleginicom Ljiljanom Kontom ispred Zavoda učestvuje u rekonstrukciji Kosančićevog venca, čuju o planu rekonstrukcije, kao i o problemima i izazovima sa kojima se konzervator tokom ovako velikog projekta suočava.

savska-padina-oko-1900 wp_20161128_14_45_55_proS obzirom na to da su se studenti, u okviru nastavnog programa na fakultetu, bavili različitim temama i zadacima vezanim za Kosančićev venac, susret sa saradnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i prilika da postave pitanja i iskažu svoje dileme, biće dragoceni za nastavak rada na proučavanju ove prostorne celine.