U sredu 20.06.2018. godine Ambasador Republike Francuske u Srbiji NJ.E.Frederik Mondoloni i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Djordjević, posetili su radove na restauraciji i sanaciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Radove na obnovi je uvaženim gostima predstavio arhitekta Zoran Tucić, viši stručni saradnik – konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, autor projekta obnove. Na samom gradilištu gosti su imali priliku da prisustvuju postavljanju mermernih blokova tipa „carrara bianco-c“ za prvi nivo postamenta spomenika.

F_0961 (105) F_0961 (111) F_0961 (114)

U posebno uradjenoj hali u kojoj se izvodi restauracija bronzane skulpture, rad Ivana Meštrovića, postupak obnove prezentovao je vajar Zoran Kuzmanović, angažovan na obnovi ovog izuzetno vrednog skulptorskog dela, objasnivši detaljno metodologiju rada i planirane naredne korake.

F_0961 (128) F_0961 (130) F_0961 (135)

Poseti su prisustvovali i predstavnici Ambasade Francuske Nikola Faj, prvi savetnik ambasadora Republike Francuske, Filip Delsol, vojni ataše u Ambasadi Republike Francuske, član Komisije, Maksim Reno, šef odeljenja za štampu Ambasade, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – državni sekretar Negovan Stanković, Tanja Pušonja, savetnica u Sektoru za PIO i boračko-invalidsku zaštitu, Jelena Bešlin, savetnica u Sektoru za medjunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte, predstavnica stručnog nadzora Angelina Marjanović, arhitekta, Intellinea d.o.o, predstavnici izvodjača radova „Koto“ d.o.o. Slobodan Radovanović, arhitekta, odgovorni izvodjač radova i Isidora Vujović, arhitekta, Goran Čpajak, vajar izvodjač bareljefa i istoričarke umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Saša Mihajlov, viši stručni saradnik i Bojana Ibrajter Gazibara, viši stručni saradnik.

F_0961 (154)

Radovi na obnovi spomenika se finansiraju sredstvima Francuske u ukupnom iznosu od 208.300 evra i Srbije, zalaganjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije u iznosu od 22.000.000 dinara. Počeli su u martu mesecu, a njihov završetak je planiran za 10. avgust 2018. godine.