dovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku počeli su 02. septembra 2019. godine po projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Gradjevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Prvo su izvršeni radovi na statičkoj sanaciji koji su obuhvatili bušenje i izradu 8 armirano betonskih šipova, izradu naglavne grede koja je sa preko 80 ankera povezana sa postojećim temeljom spomenika. Na ovaj način uradjena ojačanja temelja sprečavaju dalje pomeranje spomenika. Ispravljanje stuba nije bilo planirano projektom jer su analize objedinjene u ekspertskom mišljenju Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje je prethodilo projektu pokazale da bi ispravljanje stuba dovelo u opasnost njegovu unutrašnju konstrukciju u kojoj bi moglo doći do pojave novih oštećenja. Sa konzervatorskog stanovišta nakrivljenje stuba predstavlja deo njegove istorije i potpuno je legitimno.

vracanje pobednika 1 zavod za zastitu spomenika kulture grada beograda1

pobednik priprema zavod

vracanje pobednika 2 zavod za zastitu spomenika kulture grada beograda1

Nakon statičke sanacije postavljena je prostorna skela oko spomenika i 10. oktobra 2019. godine izvršena je demontaža skulpture koja je odmah potom transportovana u atelje vajara Zorana Kuzmanovića. Posao je nastavljen paralelno u ateljeu i na gradilištu.

Na gradilištu je radjeno na konzervaciji i restauraciji stuba i postamenta, kao i na pripremi vrha stuba za ugradnju nove noseće konstrukcije skulpture. Rad u ateljeu podrazumevao je ispitivačke radove, uradjene su dodatne analize sastava bronze i patine nakon kojih je doneta odluka o stepenu čišćenja skulpture. Izvadjena je stara konstrukcija, ugradjena nova noseća konstrukcija od nerdjajućeg čelika sa svim potrebnim elementima po novom tehničkom rešenju koje je uradio Gradjevinski fakultet. Na skulpturi su zatvorene sve rupe od metaka i gelera, izvršeno je sklapanje svih rastavljenih delova skulpture. Izvršena je restauracija postojeće bronzane plinte, popravljeni su svi unutrašnji spojevi, očišćeni i zaštićeni šrafovi unutar skulpture.

pobednik zavod 1

 

vracanje pobednika 3 zavod za zastitu spomenika kulture grada beograda1

podbednik zavod 4

U sredu, 12. februara 2020. godine skulptura je dopremljena na Beogradsku tvrdjavu. Dana 13. februara 2020. godine skulptura je bila izložena na platou neposredno pored spomenika. Veliki broj gradjana iskoristio je priliku da vidi spomenik iz neposredne blizine, pre vraćanja na postament.

  1. februara 2020. godine restaurirana skulptura je postavljena na stub.

zavod pobednik

Nakon vraćanja skulpture potrebno je uraditi niz radova koji bi trebalo da budu završeni do početka marta meseca. Preostaju radovi na postavljanju kamena na kružnom postolju ispod skulpture, geodetska kontrolna merenja, skidanje skele i popravka platoa neposredno oko spomenika na delu na kom su izvodjeni radovi na statičkoj sanaciji.