U godini kada se navršava jedan vek od početka Velikog rata, uz podršku grada Beograda a prema projektu  Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda  uspešno je završena sanacija Rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića.

U skromnoj seoskoj kući koja se nalazi  u Kumodražu,  na teritoriji opštine Voždovac,  1856. godine rodjen je jedan od najznamenitijih ljudi naše prestonice i jedan od  najvećih vojskovodja modernog doba, čovek koji je na Drini i Ceru doneo prvu pobedu savezničkoj vojsci u I svetskom ratu.

Kuća  je sazidana sredinom XIX veka i po svojim tipskim karakteristikama predstavlja simbiozu kosovske i starije moravske kuće. Zbog svojih etnografskih karakteristika i istorijskog značaja proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja. Imajući u vidu da je na teritoriji grada Beograda očuvan veoma mali broj kuća ovog tipa, ona predstavalja redak primerak narodne arhitekture koji je ostao nama u nasledje.

Ovaj prostor na kome se nalazi kuća sa okućnicom je osposobljen da preuzme novu edukativnu funkciju koja će joj udahnuti novi život i omogućiti da memomorija traje.