Crkva Sv. Arhandjela Gavrila u selu Šopiću sagradjena je 1869. godine u duhu romantizma sa elementima neoklasicizma i srpske srdnjovekovne sakralne arhitekture. Smeštena je u prostranoj porti na blagoj padini u čijem su jugozapadnom delu, neposredno uz postojeći manji objekat svešteničke kuće, sagradjeni u novije vreme Parohijski dom i kapela za paljenje sveća bez saglasnosti ove službe.

sl.1

sl.2

Obilezeći obrenovački kraj nakon vremenskih nepogoda 2014. i 2015. godine, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je medju ostalim objektima spomeničkog karaktera, konstatovala da je crkva pretrpela oštećenja. Angažovanjem stručnjaka iz Zavoda, koji su prepoznali vrednosti ovog objekta, kao starine, arhitektonski vredne za kraj, za crkvu u Šopiću koje je uživala status pojedinačnog dobra pod prethodnu zaštitu, je izradjen elaborat sa predlogom utvrdjivanja za kulturno dobro, koje je trenutno u proceduri.

sl.4 sl.5 sl.3

Velikim zalaganjem meštana Šopića, lokalne uprave, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i pojedinačnih darodavaca hram Sv. Arhangela Gavrila u potpunosti je obnovljen i svečano osvećen dana 19.05.2019.godine. Službu je služio njegova svetost Episkop šumadijski gospodin Jovan uz prisustvo velikog broja sveštenika.