Projekat „Obeležavanje spomenika kulture QR kodom“  realizovan je i svečano predstavljen 26.2.2016. godine u zgradi Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici br. 48 u prisustvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog i učesnika projekta, Zavoda za zaštitu spomenika luture grada Beograda, Fakulteta organizacionih nauka i Vikimedija Srbije. U svečanoj sali Zadruge predstvljen je kratak promotivni spot o samom projektu, a zatim su se prisutnima obratili gradonačelnik Siniša Mali, direktorka Zavoda Nela Mićović, predstavnik Saveta organizacionih nauka Milan Martić i predsednik Vikimedija Srbije gospodin Filip Maljković.

U ovoj fazi projekta obeleženo je 21 kulturno dobro tablom sa QR kodom koji omogućava  da android telefonom i sličnim uređajem može na jednostavan način biti pristupljeno tekstu na pet svetskih jezika (srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom i ruskom) na Vikipediji. Tekstove su priređivali stručnjaci Zavoda kao i postavljanje tabli,  Vikimedija je pružila obuku uređivanja i postavljanja tekstova na Vikipediju studentima FON-a koji su se na taj način  aktivno uključili u upoznavanje i promovisanje spomenika kulture.

Multidisciplinarnost projekta je doprinela da se savremene tehnologije primene na oblast kulture čiji je krajnji cilj i rezultat veća vidljivost, upoznavanje i očuvanje kulturnog nasleđa Beograda.