Na skupu povodom obeležavanja godišnjice smrti jednog od najvećih vojskovodja u srpskoj istoriji, vojvodi Stepi Stepanoviću, na mestu gde je rodjen pre 162 godine u Kumodražu direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture rada Beograda Olivera Vučković se obratila u ime Zavoda i istakla da ovaj memorijalni objekat predstavlja neizbrisiv trag naše istorije i mesto sećanja na istaknutu ličnost vojvode Stepe Stepanovića

IMG_9898

 

Tokom svoga postojanja Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u kontinuitetu je radio na očuvanju, obnovi i restauraciji memorijalnih spomenika posvećenih Prvom svetskom ratu. U tom smislu, Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića je posebno prepoznata, te je tako po projektu ovog Zavoda tokom 2013. i 2014. godine izvršena restauracija objekta, čime je ostvoren prvi korak da se ovaj izuzetan prostor prezentuje široj zajednici i uključi u kulturno-istorijsku ponudu grada Beograda.

IMG_9938

 

Pored svog istorijskog značaja, jer je kuća podignuta sredinom 19. veka i u njoj je 1856. godine rodjen istaknuti srpski vojskovodja, ova kuća predstavlja reprezentativan primerak narodne arhitekture koji poseduje značajne arhitektonske i etnografske vrednosti čiji značaj tokom vremena raste, s obzirom na mali broj očuvanih kuća ovoga tipa u bližoj okolini Beograda.

IMG_9949 IMG_9971