Za predstojeću Noć muzeja, 19.05.2018. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvara svoju zgradu.

noc muzeja1

Bilo da je u pitanju žrtvenik iz rimskog doba obavijen pričama i legendama ili pak lavlja glava sa Terazijske česme, blago koje krije zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od neprocenjive je vrednosti! Brojni predmeti, baš kao i priče uzidane u bedeme beogradske tvrdjave, provešće posetioce kroz nekoliko vekova burne istorije koja se odigravala na ušću Save u Dunav. Posebno mesto u ovogodišnjoj Noći muzeja zauzeće predstavljanje stotinama godina stare česme Mehmed-paše Sokolovića, kojoj je odnedavno vraćen stari sjaj.

nocmuzeja2

U 20.00 i 22.00 Šta je krila česma? Stručno vodjenje arheologa od zgrade Zavoda do rimskog bedema i česme Mehmed-paše Sokolovića.

Od 22.00 do 01.00 DJ Chavo Loco pušta muziku na platou ispred ulaza u Zavod.

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica „Mali arheolog“

Nakon prvih koraka i reči, vreme je i za prva arheološka istraživanja! Upoznajte mališane sa svetom arheologije – od pronalaska zakopanog blaga do uporedjivanja i analiziranja iskopina uz pomoć alatki kojima se služe pravi arheolozi.

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica „Nasledje za decu“

Kako su nastajali danas čuveni spomenici kulture, koliko smo o njima vodili računa i na koji način možemo da ih sačuvamo za nove generacije?

U sali Zavoda posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu zgradi nad Jugozapadnim bedemom Gornjeg grada u kojoj se Zavod danas nalazi.