Tokom prvog vikenda obeležavanja „Dana evropske baštine“ u prostorijama Zavoda održane su prezentacija i radionice „Nasledje i kulturni predeo“ na primeru kulturnog dobra „Botanička bašta Jevremovac“, kao i druženje uz mala slatka i slana zadovoljstva sa beogradskim osnovcima i njihovim mladjim drugarima.

IMG-b4cf05b2416aaeaa24a23025d40505d3-V

Prezentaciju, predavanje i radionicu vodile su etnolog Ana Sibinović i konzervator Sladjana Milojević, autorke projekta „Nasledje za decu“, a njihovi gosti su imali priliku da nešto nauče o spomeničkom nasledju grada Beograda i u formi interaktivne prezentacije prošire znanja i uspostave odnos prema kulturnom nasledju Beograda kao vrednosti koju treba čuvati. Deca su aktivno učestvovala, postavljala pitanja, ali i odgovarala na njih, crtala, pisala utiske u za to posebno pripremljenu svesku.

20170917_112932

 

U subotu 16. septembra 2017. u 11:00 časova, održana je i šetnja na prostoru Dunavske padine, kojom je Zavod predstavio projekat saradnje sa beogradskim srednjim školamaBeoGradska KulTura – Beo Kul Gradska Tura“. Predavanjima o spomenicima Josifu Pančiću i Dositeju Obradoviću u okviru Akademskog parka, Turbetu šeih Mustafe, Području oko Dositejevog liceja sa objektima Dositejev licej, zgradi Velike škole, Božićevoj kući, Kući vajara Dragomira Arambašića, Kući Mihaila Djurića i Bajrakli Džamiji su se prezentovale Arhitektonsko-tehnička škola, Prva beogradska gimnazija, Deveta gimnazija „Mihailo Petrović Alas“, Trinaesta beogradska gimnazija, Četrnaesta beogradska gimnazija i Škola za dizajn.

20170917_122953

 

Program su vodile autorke projekta, istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, viši stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda