U utorak 27.avgusta 2019. godine u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u prisustvu velikog broja medijskih kuća, održana je konferencija za novinare posvećena početku radova na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku. Na konferenciji su učestvovali Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Bojana Ibrajter Gazibara, dipl.istoričar umetnosti koja je predstavila istorijat podizanja spomenika, Nevenka Novaković, dipl.inž.arh autor Projekta rekonstrukcije i restauracije spomenika „Pobednik“, dr Boško Stevanović, profesor na Gradjevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, projektant konstrukcije i dr Zoran Kuzmanović, vajar, izvodjač radova na bronzanoj skulpturi.

F_1056 (12) F_1056 (19) F_1056 (31)

Novinarima su detaljno predočeni prethodni radovi na spomeniku, ukazano je na sadašnje stanje i bronzane skulpture i stuba, a predstavljeni su i planirani radovi. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tokom 2018. godine izvršio uvid i pregled u stanje spomenika, mapiranje oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika. Uvidom u stanje spomenika ustanovljeno je da su oštećenja na spomeniku drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika. Na osnovu ovih i svih prethodnih ispitivanja Zavod je u saradnji sa Gradjevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu uradio idejni projekat rekonstrukcije i restauracije Spomenika Pobedniku koji podrazumeva statičku sanaciju, restauraciju i konzervaciju bronzane skulpture, restauraciju i konzervaciju kamene obloge stuba i postamenta

F_1056 (34)

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

F_1056 (37)

Utvrdjen je za kulturno dobro 1992. godine (Službeni list grada Beograda br. 26/92 ). Takodje, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrdjava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrdjivanju „Sl. glasnik SRS“ br. 14/79).