Danas vam predstavljamo jedno znamenito mesto – Mesto predaje ključeva 1867. U prethodnom postu smo opisali dogadjaje koji su prethodili predaji gradova knezu Mihailu. Prema Zakonu o kulturnim dobrima znamenito mesto je prostor vezan za dogadjaj od posebnog značaja za istoriju, područje s izraženim elementima prirodnih i radom stvorenih vrednosti kao jedinstvene celine, kao i spomen grobovi ili groblja i druga spomen obeležja koja su podignuta radi trajnog očuvanja uspomene na značajne dogadjaje, ličnosti i mesta iz nacionalne istorije (memorijali), od posebnog kulturnog i istorijskog značaja.
Spomen-obeležje simbolične predaje ključeva podignuto je na mestu gde je 6. aprila po starom, a 19. aprila po novom kalendaru 1867. godine pročitan ferman Abdula Azisa, 32. sultana Otomanskog carstva, kojim su Beogradska, Šabačka, Smederevska i Kladovska tvrdjava predate na upravu knezu Mihailu Obrenoviću i srpskom narodu.

Prema istorijskim izvorima, to mesto se nalazi sa desne strane glavne kalemegdanske aleje, pedesetak metara po ulasku u park. Ovim dogadjajem počela je nova etapa u razvoju Kneževine Srbije, koja je vodila ka sticanju državne samostalnosti. Spomenik je podignut 1967. godine povodom stogodišnjice ovog istorijskog dogadjaja. Izradjen je u vidu kamenog bloka, na kome je vajar Mihailo Paunović izradio reljef s predstavom predaje ključeva, prema crtežu Adama Stefanovića, savremenika ovog dogadjaja. Na reljefu je prikazan turski paša kako predaje ključeve Tvrdjave knezu Mihailu, dok se u pozadini vidi Sahat kula i minare džamije, koja je u to vreme postojala u Gornjem gradu.

Godine 1968. ovo znamenito mesto utvrdjeno je za kulturno dobro.