Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je 25. maja 2018. godine  IX Konferenciju o kulturnom nasledju pod nazivom Kulturno nasledje i društvo – (ne) ravnoteža teorije i prakse u kontekstu održivog razvoja, ekologije i zdravlja. Konferenciju su otvorili v.d.direktora Olivera Vučković, gradski menadžer Goran Vesić, pomoćnik ministra kulture i informisanja Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović-Djušić. Takodje, na Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja državni sekretar Negovan Stanković i Milica Djurić.

F_0954 (012) F_0954 (017)

 

Izlaganja su bila podeljena u četiri sesije: 1. Kulturno nasledje i održivi razvoj, moderator dr Marina Pavlović 2. Kulturno nasledje i prostori sećanja koju je moderirao docent Filozofskog fakulteta Igor Borozan 3. Kulturno nasledje i zaštita životne sredine i zdravlja koju je moderirao profesor i kardiolog Kliničkog centra dr. Predrag Mitrović 4. Kulturno nasledje, turizam i prezentacija kroz edukativne programe koju je moderirala Nada Živković etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Konferenciju Zavoda kao i svake godine do sada pratio je Zbornik u štamapanom izdanju u kojem su predstavljeni svi izloženi radovi. Poseban segment skupa bio je posvećen Istorijskim kućama Srbije koju je predstavila gospodja Katarina Veljković vlasnica spomenika kulture Dom porodice Veljković.

F_0954 (025) F_0954 (026) F_0954 (030)

Ovogodišnjom temom želeli smo da sagledamo stanovišta različitih aktera onih koji se sa nasledjem susreću na direktan način, poput institucija koje se bave zaštitom nasledja svakodnevno u komunikaciji sa gradjanima, ustanovama, kompanijama ali i stanovišta onih koji se sa nasledjem susreću na indirektan način poput korisnika spomenika kulture, investitora, djaka i turista. Zato je ovogodišnja tema obuhvatila stručnjake i saradnike iz oblasti zaštite ali iz oblasti ekonomije, medicine, turizma i zaštite životne sredine čija najnovija istraživanja značajno doprinose širem sagledavanju uloge kulturnog nasledja u današnjem društvu.

F_0954 (034) F_0954 (052)

Zaključak konferencije jeste integrativni pristup u procesu očuvanja kulturnog nasledja u kojem je interdiciplinaran rad put ka povećanju društvene svesti o vrednostima očuvanja baštine, njenog ekonomskog potencijala i zdravijeg okruženja.