Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je 25. maja 2018. godine  IX Konferenciju o kulturnom nasleđu pod nazivom Kulturno nasleđe i društvo – (ne) ravnoteža teorije i prakse u kontekstu održivog razvoja, ekologije i zdravlja. Konferenciju su otvorili v.d.direktora Olivera Vučković, gradski menadžer Goran Vesić, pomoćnik ministra kulture i informisanja Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović-Đušić. Takođe, na Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja državni sekretar Negovan Stanković i Milica Đurić.

F_0954 (012) F_0954 (017)

 

Izlaganja su bila podeljena u četiri sesije: 1. Kulturno nasleđe i održivi razvoj, moderator dr Marina Pavlović 2. Kulturno nasleđe i prostori sećanja koju je moderirao docent Filozofskog fakulteta Igor Borozan 3. Kulturno nasleđe i zaštita životne sredine i zdravlja koju je moderirao profesor i kardiolog Kliničkog centra dr. Predrag Mitrović 4. Kulturno nasleđe, turizam i prezentacija kroz edukativne programe koju je moderirala Nada Živković etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Konferenciju Zavoda kao i svake godine do sada pratio je Zbornik u štamapanom izdanju u kojem su predstavljeni svi izloženi radovi. Poseban segment skupa bio je posvećen Istorijskim kućama Srbije koju je predstavila gospođa Katarina Veljković vlasnica spomenika kulture Dom porodice Veljković.

F_0954 (025) F_0954 (026) F_0954 (030)

Ovogodišnjom temom želeli smo da sagledamo stanovišta različitih aktera onih koji se sa nasleđem susreću na direktan način, poput institucija koje se bave zaštitom nasleđa svakodnevno u komunikaciji sa građanima, ustanovama, kompanijama ali i stanovišta onih koji se sa nasleđem susreću na indirektan način poput korisnika spomenika kulture, investitora, đaka i turista. Zato je ovogodišnja tema obuhvatila stručnjake i saradnike iz oblasti zaštite ali iz oblasti ekonomije, medicine, turizma i zaštite životne sredine čija najnovija istraživanja značajno doprinose širem sagledavanju uloge kulturnog nasleđa u današnjem društvu.

F_0954 (034) F_0954 (052)

Zaključak konferencije jeste integrativni pristup u procesu očuvanja kulturnog nasleđa u kojem je interdiciplinaran rad put ka povećanju društvene svesti o vrednostima očuvanja baštine, njenog ekonomskog potencijala i zdravijeg okruženja.