Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Secesija u  starom jezgru Zemuna, biće otvorena 3. novembra  u 13 časova, u Zavičajnom muzeju Zemuna, Spirtinoj kući u Glavnoj br. 9.
 
Izložbu će otvoriti zamenik  gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović. Prisutnima  će se obratiti v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, zamenik direktora Muzeja grada Beograda Darko Ćirić i autor izložbe Aleksandra Dabižić, istoričar umetnosti, viši stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izložba će biti otvorena za posetioce od utorka do petka od 10 do 16 časova. Stručno vodjenje kroz izložbu biće utorkom u 14 časova.

Izložba Secesija u starom jezgru Zemuna na najbolji način promoviše vrednosti graditeljskog nasledja, značajna je ne samo za stručnjake, već i za širu javnost. Osim o secesiji, ona svedoči i o istoriji Zemuna, kao i o znamenitim ličnostima koje su obeležile njegov razvoj. Boljim sagledavanjem i vrednovanjem graditeljskog nasledja, izložba doprinosi izgradjivanju savesnijeg odnosa prema nasledju.  Rasvetljavajući i ukazujući na bogato graditeljsko nasledje u duhu secesije, dokazuje se značajna pozicija Zemuna na mapi srednjoevropskih gradova.

secesija pozivnica 2

 

Bogato graditeljsko nasledje Zemuna svedoči o mnogim fazama razvoja najrazličitijih stilskih tokova koji su se smenjivali u njegovoj bogatoj istoriji. Izložba Secesija u starom  jezgru Zemuna koju je osmislila i priredila Aleksandra Dabižić na najbolji način ukazuje na jednu od faza njegovog razvoja i oblikovanja. Predmet istraživanja, kao i materijal koji je  prezentovan je nasledje zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine Starog jezgra Zemuna. Dat je hronološki prikaz objekata koji sa jedne strane imaju kulturno-istorijsku i stilsku vrednost, dok su sa druge strane značajni po svojoj ambijentalnoj vrednosti i spomeničkom karakteru, od kojih mnogi imaju status spomenika kulture. Izložbu prati katalog čija je sadržina i koncepcija uskladjena sa izloženim materijalom.

Iako, po mišljenju autorke, vrlo često dolazi do mešanja stilova na istom objektu, što stilsku klasifikaciju čini uslovnom, secesija je značajno obeležila graditeljstvo Zemuna u periodu od 1900. do 1914. godine. I pored udaljenosti od većih kulturnih celina, secesija se u Zemunu javlja gotovo istovremeno kao i u drugim evropskim centrima. Reprezentativni primeri izgradjeni u stilu secesije u velikoj meri su doprineli obogaćivalju duha srednjoevropske kulturne celine koju je Zemun imao. O tom duhu najbolje svedoči njegovo staro jezgro koje autorka ocenjuje kao gradjeviski homogenu i kompaktnu kulturno-istorijsku celinu.

Posebno su istaknuta i analizirana najkarakterističnija zdanja koja su svojom kulturno-istorijskom, estetskom i likovnom vrednošću značajno obeležila razvoj secesije.

Izložba Secesija u starom jezgru Zemuna na najbolji način promoviše vrednosti graditeljskog nasledja, značajna je ne samo za stručnjake, već i za širu javnost. Osim o secesiji, ona svedoči i o istoriji Zemuna, kao i o znamenitim ličnostima koje su obeležile njegov razvoj. Boljim sagledavanjem i vrednovanjem graditeljskog nasledja, izložba koju preporučujemo značajno doprinosi izgradjivanju savesnijeg odnosa prema nasledju.  Rasvetljavajući i ukazujući na bogato graditeljsko nasledje u duhu secesije, autorka je uspela da potvrdi i dokaže značajnu poziciju Zemuna na mapi srednjoevropskih gradova. Zahvaljujući višestrukom značaju ovog projekta, nadamo se da će izložba koja je pred nama izazvati interesovanje kako ljubitelja istorije, tako i stručnjaka iz oblasti zaštite kulturne baštine, jer Zemun to sasvim sigurno zaslužuje.