Gradonačelnik Beograda, gospodin Siniša Mali obišao je Dom Jevrema Grujića i vlasnike budućeg Muzeja podržao u nastojanjima da kulturnu riznicu Doma dostupe najširoj javnosti.

Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda,  podsetila je prisutne da je zgrada u Svetogorskoj 17 za Zavod mnogo više od kulturnog dobra jer je Zavod daleke 1960. godine doneo prvo rešenje o proglašenju za spomenik kulture upravo za Dom Jevrema Grujića. Briga Zavoda za ovo kulturno dobro nikada nije prestala iako je bila diktirana pre svega sredstvima kojima je Grad raspolagao. Pored zaštite kroz izradu projekata i izvodjenje radova, radilo se i na popularizaciji Doma, od izrade kataloga do aktivnog učešća Zavoda u realizaciji izložbe „Skriveno blago Doma Jevrema Grujića“.

U ulozi dobrih domaćina našli su se Lazar Šećerović i Aleksandar Conić, potomci Jevrema Grujića i nosioci ideje o prvom privatnom muzeju u Beogradu.

Govoreći o dugogodišnjoj dobroj saradnji sa Zavodom, ali i nerazumevanju i nezainteresovanosti mnogih čiji je posao bila upravo kultura, Šećerović i Conić su se još jednom zahvalili Gradona-čelniku na pokazanoj volji i spremnosti da pomogne u realizaciji njihove ideje. Podrška Grada bitno menja status Doma Jevrema Grujića koji je član Evropskog udruženja istorijskih kuća i već sedam godina predstavlja Srbiju i kulturnu baštinu u ovom udruženju sa sedištem u Briselu.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali naglasio je da će pretvaranje dela Doma Jevrema Grujića u Muzej, doprineti turističkoj ponudi grada,  te da se nada da će to biti podstrek naslednicima drugih kulturnih dobara da učine slično.

– Postoji mnogo predmeta koji su deo naše istorije, a koje do sada nismo imali prilike da vidimo jer nisu bili izloženi u javnosti. Ovaj grad i zemlja zaslužuju da to bogatstvo bude pokazano i mi ćemo nastojati da zajednički nadjemo mogućnost da finansiramo obnovu dela ove kuće i da ona već sledeće godine bude na raspolaganju gradjanima Beograda, Srbije i gostima naše zemlje – rekao je Siniša Mali.