U okviru Dana Moskve u Beogradu 05.10.2016. godine gosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda bili su predstavnici Departmana za kulturno nasledje grada Moskve koje je predvodio prvi zamenik rukovodioca Sergej Merzojan.

dani-moskve_1

Kolegama iz Moskve predstavljeno je kulturno nasledje našeg grada, a direktor Zavoda Nela Mićović ih je upoznala sa funkcionisanjem službe zaštite. U razgovoru stručnih saradnika Zavoda sa kolegama iz Moskve, razmenjena su iskustva u radu, uporedjeni problemi, ali i mehanizmi za njihovo rešavanje.

dani-moskve_2

Gosti iz Moskve su prikazali rad svog Departmana, a posebno su bili zainteresovani za zakonska uredjenja oblasti kulturnog nasledja u Srbiji.

Sutradan, 06.10.2016. godine, gosti Beograda su posetili Zgradu Beogradske zadruge i prostor Savamale, a direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović ih je tom prilikom upoznala sa projektom obeležavanja spomenika kulture „QR” kodovima, ali i istorijatom i značajem Beogradske zadruge.

dani-moskve_4
fotografije su preuzete sa zvanične internet prezentacije grada Beeograda
izvor: link
dani-moskva_3

Nakon toga stručne saradnice Zavoda, istoričarke umetnosti Saša Mihajlov, Bojana Ibrajter Gazibara i Ivana Vesković, prošetale su sa gostima iz Moskve ulicama Beograda i Beogradskom tvrdjavom i predstavile im spomenike kulture koje su u Beogradu projektovale arhitekte ruskog porekla – Palate Ministarstava u Ulici kneza Miloša, Stari Generalštab, Ruski dom, Spomenik caru Nikolaju II, Hotel Moskva, Patrijaršiju…