Dani evropske baštine 2017. godine obeleženi su  temom „Kulturno nasledje i priroda“. Na ovaj način priključili smo se obeležavanju zajedničke teme na nivou Evrope. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasledja prepoznao je i Unesko kroz Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

1

2

Projekat „Nasledje za decu“ drugog vikenda za redom u okviru Dana evropske baštine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prezentovale su autorke Ana Sibinović, dipl. etnolog i dokumentarista Sladjana Milojević. Predavanju i radionici prisustvovali su učenici četvrtog razreda osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Rakovice. Najpre je bilo reči o spomenicima kulture koje su obišli u šetnji Kalemegdanom, spomeniku Pobednik i Beogradskoj tvrdjavi.  Istovremeno im je ukazano na delatnost Zavoda i na broj kulturnih dobara koji se štiti na području grada Beograda.

4

S obzirom na ovogodišnju temu bilo je reči o kulturnom dobru Botanička bašta „Jevremovac“, odličnom primeru na kome je učenicima približeno prožimanje prirodnog i kulturnog nasledja. Učenici su aktivno učestvovali u razgovoru i davali primere iz svog okruženja kao što je Topčider u kome se ispred konaka kneza Miloša nalazi stari platan. Saznali su ko je osnivač botaničke bašte u Beogradu i po kome je dobila ime, gde se nalazi jedan od najstarijih i najboljih staklenika u Evropi ali i koja su tri   osnovna elementa prisutna u japanskim vrtovima. Kao spomenik kulture im je približen spomenik Josifu Pančiću.

 Iz izdavačke delatnosti Zavoda prikazan im je i film „Beogradsko nasledje 011“.

                                                                                                                                                 Usledila je radionica na kojoj su crtali objekte koje je Zavod konzervirao i revitalizovao, a svoje utiske o poseti Zavodu i obeležavanju Dana evropske baštine izneli su u Knjizi utisaka.

 

5