Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od februara 2014. godine sprovodi program saradnje sa srednjim školama Beograda pod nazivom „BeoGradska KulTura – Beo Kul Gradska Tura“. Tokom školske 2015/2016. godine za proučavanje i predstavljanje je odabrano spomeničko nasledje Terazija, od Palate Albanija do Ulice kralja Milana. Upoznajući istoriju i arhitekturu Terazija, učenici stiču jasnu sliku o istoriji i arhitekturi Beograda.

U subotu 07. maja 2016. godine održana je završnica projekta „BeoGradska KulTura – Beo Kul Gradska Tura“ u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. U zajedničkoj šetnji sa stučnim saradnicima Zavoda, učenici trećeg razreda Četrnaeste, Prve, Trinaeste, Devete beogradske gimnazije i Arhitektosnke tehničke škole govorili su o ukupno 16 spomenika kulture koji se nalaze na Trgu Terazije i Ulici kralja Milana, do raskršća sa Ulicom kneza Miloša, kao i o celini pod prethodnom zaštitom „Terazije“.

Cilj projekta je da se kod mladih srednjoškolskog uzrasta razvije svest o značaju nepokretne kulture baštine, o njenim kulturnim, istorijskim, arhitektonskim i drugim vrednostima. Učesnicima u projektu je, tokom izrade prezentacija, bila na raspolaganju stručna pomoć, kao i uvid u stručnu literaturu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Autorke projekta su istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, viši stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Pre početka završne šetnje, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović, pozdravila je učesnike u projektu i najavila nastavak saradnje u sledećoj školskoj godini.