Sledeći tekst delimično preuzet sa:
Beoinfo vestilink

Ponedeljak, 27. oktobar 2014.

 

Publikacija „Memorijali Prvog svetskog rata na teritoriji Beograda” predstavljena na Sajmu knjiga.

Publikacija „Memorijali Prvog svetskog rata na teritoriji Beograda”, autora Aleksandra Božovića, predstavljena je danas na Beogradskom sajmu knjiga, na štandu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Publikacija je štampana u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, podsetila je direktorka Zavoda Nela Mićović.
Ona je rekla da je autor u ovoj knjizi ukazao na njihovo postojanje, kome ili čemu su podignuti u čast, kao i na kojim se lokacijama nalaze, dok je, kako je istakla, dužnost Zavoda i društva da ih obnavlja i čuva.
Ovo je, prema njenim rečima, prilika da se podsetimo Prvog svetskog rata i ljudi koji su dali život za slobodu ovog naroda i zahvalila je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na kontitnuiranoj pomoći u očuvanju spomenika kulture, javnih spomenika, memorijala i spomen-obeležja u srpskoj prestonici, kao i Ministarstvu kulture i informisanja uz čiju je finansijsku pomoć štampana publikacija „Memorijali Prvog svetskog rata na teritoriji Beograda”.
Ova publikacija se odnosi na period od 1920. godine, kada je doneta Uredba o očuvanju memorijalnih spomenika i vojnih grobalja u tadašnjoj Kraljevini SHS, i obradjuje spomenika vezena za Prvi svetski rat, istakao je autor Aleksandar Božović.
On je naveo da publikacija obradjuje najpoznatije figuralne spomenike podignute u znak sećanja na Veliki rat, kao što su Pobednik i Zahvalnost Francuskoj na Kalemegdanu, Spomenik neznanom junaku na Avali ili Vojvodi Vuku na Topličinom vencu. Pored njih u publikaciji se prezentuju i poznata vojna groblja ili spomen-obeležja iz tog perioda, ali i ona manje poznata kao što je Nemačko vojno groblje na Košutnjaku, kao i drugi memorijali poput spomen-ploča i spomenika koji imaju lokalni kartkter, istakao je Božović.

Nela Micovic