U subotu 1. oktobra Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru obeležavanja Dana evropske baštine 2022. organizovao obilazak četiri crkve u oblasti Kosmaja – Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama, Svetog Djordja u Popoviću, Svetog Duha sa kriptom kosturnicom u Rogači i Svetog Ilije u Malom Požarevcu. Obilazak kosmajskih crkava su vodile stručne saradnice Zavoda, istoričarka umetnosti Hajna Tucić u saradnji sa koleginicom etnologom-antropologom Anom Sibinović, koje su osim pomenutih crkava upoznale posetioce sa ostalim svetinjama u oblasti Kosmaja, kao i narodnim graditeljstvom i starim nadgrobnicima na opštini Sopot.

Crkve u kosmajskom kraju, koje su uglavnom podignute na mestu starijih bogomolja, stilski su očuvale tragove srednjovekovne arhitekture, ali pripadaju i periodu kneza Miloša Obrenovića, a pojedine su oblikovane u srpsko-vizantijskom stilu sa neobaroknim elementima. U crkvenim riznicama su očuvane stare ikone, štampane knjige i bogoslužbeni predmeti, koji zajedno sa starim nadgrobnicima iz 19. i prve polovine 20. veka u blizini crkava, svedoče o dugoj i bogatoj istoriji.

Posetioci su u porti crkve Sv.Djordja u Popoviću imali priliku da ovim povodom pogledaju segment izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulure grada Beograda „Molitvena izvorišta – srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teritoriji grada Beograda“ koju je Zavod priredio 2020. godine, kojom su tada bile predstavljene 93 srpske pravoslavne crkve na prostoru grada Beograda iz perioda od kraja 18. do prve polovine 20. veka koje uživaju zaštitu, a ovim segmentom su izdvojene sopotske i mladenovačke crkve. Izložba će krajem meseca oktobra biti preneta u kulturni centar u Sopotu, a u narednom periodu će moći da je vide i posetioci Mladenovca.

Sveštenstvo pri crkvama je svojim nadahnutim obraćanjem i dodatnim zanimljivostima iz istorije crkava i kosmajskog kraja, uz izlaganja stručnih saradnika Zavoda, ostavilo poseban utisak na posetioce, te je veliki broj izrazio želju da ponovo poseti ova kulturna dobra.

Podršku Zavodu u organizaciji ovog obilaska pružio je Sektor za turizam Sekretarijata za privredu, kao i Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda u saradnji sa GSP Beograd, koji su obezbedili autobuski prevoz.