Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković prisustvovala je sastanku u Skupštini grada, povodom posete zamenika direktora za medjunarodne poslove Američkog memorijalnog muzeja Holokausta dr Roberta Vilijamsa. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao domaćin, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Karl

fotografija Predrag Mitić

Tema sastanka bila je projekat Starog sajmišta na kome Grad Beograd radi zajedno sa Vladom Republike Srbije. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković predstavila je Projekat rekonstrukcije, adaptacije i sanacije Centralne kule na Starom sajmištu koji radi Zavod, a koju je neophodno kompletno rekonstruisati. Takodje, govorila je i o Projektu sanacije, adaptacije i rekonstrukcije Italijanskog paviljona, koji pripada i predstavlja integralni deo spomenika kulture „Staro sajmište – Logor Gestapoa“.

fotografija Predrag Mitić

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda upravo završava Projekat za izvodjenje radova na rekonstrukciji Centralne kule. U medjuvremenu Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je instiuciju Memorijalni centar Staro sajmište koja treba da započne rešavanje imovinsko-pravnih i ostalih vitalnih pitanja u cilju uspostavljanja rada memorijanog centra.

Tokom sastanka dr Robert Vilijams je rekao da se nada nastavku dijaloga kako bi zajedno izašli na kraj sa ovim veoma kompleksnim pitanjima i pozvao zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i delegaciju Grada Beograda da posete Američki memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu.