Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković učestvovala je u petak 08.04.2022. godine u Skupštini grada Beograda na sastanku sa specijalnom izaslanicom Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn. Sastanku su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković i v.d. direktora Memorijalnog centra „Staro Sajmište” Krinka Vidaković Petrov.

Tema sastanka bila je projekat Starog sajmišta na kome Grad Beograd radi u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Vladom Republike Srbije. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković predstavila je Projekat rekonstrukcije, adaptacije i sanacije Centralne kule na Starom sajmištu koji radi Zavod, a koju je neophodno kompletno rekonstruisati. Očekuje se dobijanje gradjevinske dozvole, a potom će biti raspisan tender za rekonstrukciju Centralne kule. Direktorka Zavoda je obavestila prisutne da je predat zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za Projekat rekonstrukcije, sanacije i adaptacije Italijanskog paviljona na Starom sajmištu.

Specijalna izaslanica Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn je preuzela dužnost specijalnog izaslanika za pitanja holokausta 23. avgusta 2021.

Foto: Predrag Mitić