Pred brojnom publikom – kolegama, penzionerima naše kuće, članovima porodica preminulih kolega, prijateljima i saradnicima u sali Zavoda održana je promocija monografskog izdanja „Šezdeset godina rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“. Ova vredna publikacija posvećena je pre svega ljudima koji su tokom šest decenija radili u Zavodu i onim projektima koji su u kroz decenije trajanja odredjivali pravac razmišljanja i kretanja službe zaštite.

Foto: Predrag Mitić

Na promociji su govorile Olivera Vučković, direktorka Zavoda i idejni tvorac i urednik monografije i istoričarka umetnosti Vera Pavlović Lončarski, nekadašnja direktorka Zavoda i dugogodišnji stručni saradnik i autorka tekstova u monografiji. Svoja sećanja sa okupljenima je podelio arhitekta u penziji Zoran Jakovljević, veteran zaštite. Na samom kraju u ime osnivača Zavoda, Grada Beograda, obratio se zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Moderator promocije bila je istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara.

U četvrtak 19.5.2022. organizujemo promociju monografije dr Marine Nešković „Beogradska tvrdjava od vojnog utvrdjenja do spomenika kulture.