U četvrtak 26.05.2022. u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda predtsavljena je monografija „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“ autorke dr Vladane Putnik Price, dipl. istoričarke umetnosti, naučnog saradnika Filozofskog fakulteta. Zavod kao izdavač i Univerzitet u Beogradu – Filozofski fakultet, kao suizdavač, objavili su ovo opsežno istraživanje razvojnih tokova stambene arhitekture, tokom kojeg su ispitani različiti aspekti u okviru teme, prevashodno na osnovu terenskog rada, arhivske dokumentacije i periodike.

Poglavlja ove dragocene monografije nam otkrivaju pravce istraživanja autorke: Urbanistički razvoj Beograda; Fasada je odelo zgrade: stilski razvoj stambene arhitekture medjuratnog Beograda; Enterijer je duša zgrade: razvoj prostorne organizacije i dizajna enterijera; Fenomeni.

Na promociji su nadahnuto govorili urednica monografije istoričarka umetnosti dr Saša Mihajlov, viši konzervator i rukovodilac Odeljenja za istraživanje i valorizaciju i dokumentaciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, istoričarka umetnosti dr Tijana Borić, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta u  Nišu, istoričar umetnosti dr Milan Prosen, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu i autorka, istoričarka umetnosti dr Vladana Putnik Prica, naučni saradnik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Moderator razgovora je bila istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara, viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Monografija može da se kupi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda po ceni od 1000 dinara, a svakog poslednjeg četvrtka u mesecu sva izdanja Zavoda možete da kupite sa 50% popusta.