U sklopu obeležavanja Dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, predstavljena je monografija „Beogradska tvrdjava od vojnog utvrdjenja do spomenika kulture“autorke arhitekte dr Marine Nešković, konzervatora savetnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd. Uz Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda suizdavač monografije je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

O monografiji su govorile dr Marina Pavlović, arhitekta konzervator, pomoćnik direktora Zavoda i urednica monografije, prof. dr Dubravka Djukanović, arhitekta konzervator, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture-Beograd i autorka monografije arhitekta konzervator dr Marina Nešković, savetnik u Republičkom zavodu. Moderator razgovora bila je istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara.

Dr Marina Nešković je više od decenije radila u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na istraživanjima, konzervatorsko-restauratorskim projektima i izvodjenju radova na srednjovekovnim i bastionim fortifikacijama i pojedinačnim objektima Beogradske tvrdjave.

Cena monografije je 1700 dinara, a svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u Zavodu se može kupiti po 50% umanjenoj ceni, za 850 dinara.

Narednog četvrtka 26.05. u 14 sati predstavićemo monografiju „Stambena arhitektura Beograda 1918-1941“ autorke dr Vladane Putnik Price kojom zatvaramo ovaj ciklus promocija najnovijih izdanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.