Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svoju godišnjicu – 63 godine od osnivanja, obeležava ciklusom promocija najnovijih naučnih izdanja. U ponedeljak, 22. maja 2023. godine u 14 časova u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, predstavljen je XXIII broj naučnog časopisa „Nasledje“.

Naučni časopis „Nasledje“ osmišljen je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sa idejom da rezultati rada na istraživanju, proučavanju, valorizaciji i konzervaciji objekata kulturno-istorijskog značaja, budu publikovani i dostupni stručnoj i široj javnosti, kako bi se afirmisalo kulturno nasledje, kao i napori Zavoda na njegovom očuvanju i prezentovanju. Od osnivanja časopis „Nasledje“ je postao prepoznatljiv naučno stručni časopis kako po svojoj koncepciji predstavljanja novih rezultata tako i po dizajnu. Časopis okuplja eminentne domaće autore koji se bave nepokretnim kulturnim nasledjem – istoričare umetnosti, etnologe, arheologe i arhitekte. Ujedno je otvoren za mlade istraživače i stručnjake, kojima se pruža prilika da u „Nasledju“ objave svoje prve radove. Sadržaj časopisa se komponuje u više poglavlja u kojima su radovi hronološki rasporedjeni i to: spomeničko nasledje, pogledi i mišljenja, istraživanja, konzervatorski pristup, izgubljena baština, kritički osvrt, gradja, prikazi i In memoriam. Članci, rasprave i prikazi imaju sažetke, ključne reči, rezimea na engleskom jeziku i UDK broj po medjunarodnoj bibliotečkoj klasifikaciji.

Kvalitet i redovnost izlaženja uticali su na to da je u Kategorizaciji domaćih naučnih časopisa ocenjen kategorijom M51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja.

Urednik dr Marina Pavlović, a članovi uredništva su: dr Aleksandar Kadijević, dr Nadja Kurtović Folić, dr Marina Nešković, dr Igor Borozan, dr Vesna Bikić, dr Saša Mihajlov, dr Danijela Velimirović i Vera Pavlović Lončarski. Sekretari redakcije su Andjelija Milašinović i Ksenija Milenković.

Na promociji su govorili urednik naučni saradnik dr Marina Pavlović i članovi redakcije časopisa „Nasledje“ prof. dr Nadja Kurtović Folić i prof. dr Igor Borozan i moderator promocije Bojana Ibrajter Gazibara diplomirani istoričar umetnosti.