Na poziv Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Marina Pavlović, arhitekta, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i dr Saša Mihajlov, istoričar umetnosti, viši konzervator Zavoda održale su predavanje Osnovi zaštite, mogućnosti i principi revitalizacije kulturnih dobara. Primer zgrade Generalštaba.

Ovo predavanje je zatvorilo tematski ciklus predavanja posvećenih 125 godina od rodjenja arhitekte Nikole Dobrovića (1897-1967), profesora Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnost i jedne od najznačajnijih figura srpske i jugoslovenske arhitekture.

Kompleks zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba vojske Jugoslavije, Kneza Miloša 35-41, izgradjen je izmedju 1956. i 1963. godine prema projektu jednog od najistaknutijih beogradskih arhitekata, Nikole Dobrovića. Sastoji se od dva odvojena objekta smeštena sa obe strane široke Nemanjine ulice, čineći jedinstvenu prostornu i arhitektonsku celinu. NJegova smela silueta i prostorna dinamika stvorili su novi kvalitet u starom ambijentu. U bombardovanju Beograda 1999. kompleks je teško oštećen.